top of page
Marble Surface

1.Avukat Tutmak Zorunlu Mudur? Adliyede İşimi Kendim Takip Edebilir Miyim?

Türk hukuk sisteminde taraf ehliyeti olan herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır. Ancak kişilerin mahkemelerde işlerini kendilerinin takip edememesi halinde vekaleten kişileri temsil hakkı sadece avukatlara aittir. Avukat olmadığı halde adli işlerinizi takip etme vaadinde bulunan kişilere itibar etmeyin. Adli işlerinizi kendiniz takip edemeyecek durumdaysanız mutlaka bir avukat yardımından yararlanın. Hukuki konularda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan hareket etmek telafisi imkânsız zararlara yol açabilir.

 

Uygulamada, avukata ödenecek ücreti gereksiz gören, avukatın yapabileceği işi bizzat yapabileceğini düşünerek hareket eden kişiler, genelde, telafisi mümkün olmayacak hak kayıplarına uğramaktadırlar. Kimileri, davasını ya da  icra takibini bizzat açtıktan sonra, işin düşündüğü kadar kolay olmadığını görüp avukat arayışına gitmekte, ancak o aşamaya kadar eksik ya da hatalı yapılan işlemler sonradan davaya dahil olan avukat tarafından da giderilememektedir.

Shadow on Concrete Wall

2. Avukatlık Ücreti Nedir? Nasıl Belirlenir?

Avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır.

Avukatlara ödenen avukatlık ücreti, avukatın bağlı olduğu baro tarafından hazırlanan tavsiye niteliğinde ki ücret tarifesi dikkate alınarak Türkiye Barolar Birliği’nin her yıl belirlediği "Asgari Avukatlık Ücret Tarifesi"  az  olmamak koşulu ile belirlenir. Söz konusu tarifeden aşağıda ücret ile anlaşmak yasaktır. Davaların ve işlemlerin niteliğine göre; bazı dava ve işlemlerin ücreti dava değerine göre değişmektedir.

Above the Clouds

3.Telefonla Ya Da E-Posta Yoluyla Sorunlarımı Danışabilir Miyim?

Sorularınız için av.alaattinferhan@gmail.com  adresine e-posta gönderebilir, ferhanhukuk.com web sitemiz üzerinden iletişime geçebilir veya telefon numaralarımızdan bizi arayabilirsiniz. Kısa ve basit sorularınızı en kısa sürede yanıtlamaktayız.  Ancak danışmanlık sözleşmesi bulunan müvekkillerimiz dışındaki kişi ve kurumlar tarafından sorulacak sorular için ücret talep edileceğini; ücretsiz danışma, iş ve dava takibinin yasak olduğunu unutmayınız.

Keyboard and Mouse

4. Online Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti ihtiyacınızı, internet erişimizin olduğu her yerde, bilgisayarınızdan, tabletinizden veya cep telefonunuzdan, canlı görüntülü görüşme yoluyla karşılamanızı sağlayacak bir hizmettir.

Klasik danışma hizmetinin aksine gerek Pandemi gerekse iş yoğunluğu nedeniyle hukuk büromuzu bizzat ziyaret etme zamanı ve imkânı olmayan kişiler online hukuki danışmanlık hizmeti alabilmektedirler.

Gradient

5. Dava Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Yargıda Hedef Süre Uygulaması; her bir dava ve soruşturma için hedef süre öngörerek hedeflenen sürede tamamlanamayan dava ve soruşturmaların hızlandırılması amacıyla çözümler üretilmesini ve bu sayede yargılama ve soruşturma sürelerinin kısaltılmasını amaçlayan bir dava yönetim sistemidir. Hedef süre dava ve işin niteliğine göre değişebilmektedir. Dava açılması ile birlikte hedef süre belirlenerek dava dosyasına eklenmektedir. Bu süre Adalet Bakanlığı verilerine göre ortalama olarak 200 gün  sürmektedir.

Kredi Kartı

6.Dava Açılırken Masraflar Nelerdir? Bunları Kim Karşılar?

Dava masraflarını harç ve gider avansı masrafları oluşturmaktadır. Harç miktarları yasayla belirlenmiş olup her yıl yenilenmekte ve değişmektedir Bazı davalarda nisbi yani dava değerine göre harç yatırırken, bazı davalarda ise maktu yani dava değeri ne olursa olsun sabit harç yatırılmaktadır. Gider avansları ise davanızdaki taraf sayısı ve dayandığınız delillere göre değişiklik göstermektedir. Ancak bazı dava ve işlemlerde avukatınızla anlaşmanıza bağlı olarak tüm masraflarınız avukatınız tarafından karşılanır ve dava sonucunda kazandığınız tutar içinden tahsil edilir.

Bir İmza

7.Dava / Takip Masraflarını Peşin Olarak Ödemek Zorunda Mıyım?

Dava masraflarından sayılan gider avansı yapılan yasal düzenleme ile bir dava şartı olarak kabul edilmiştir. Yani gider avansı yatırmadan bir davanın görülmesi mümkün değildir. Gerek harç ve gerekse gider avansı öncelikle davacı taraftan alınmaktadır. Dava sonunda mahkeme tarafından masrafların kime ait olması gerektiği hükme bağlanmaktadır.

Euro

8.Yaptığım Masrafları Geri Alabilecek Miyim?

Davanız ya da icra takibiniz nedeniyle sarf ettiğiniz giderleri dava ya da takibin lehinize sonuçlanması halinde geri alabilirsiniz. Ancak davaya hazırlık için yaptığınız masraflar, ulaşım giderleri, avukatınıza ödediğiniz vekâlet ücreti gibi bazı masraflar size geri ödenmeyecektir.

mahkeme

8.Vekaletname Nasıl Çıkartılır, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dava açılabilmesi veya takip yapılabilmesi için hukuki destek almak isteyen kişinin avukatlara vekaletname vermesi gerekir. Yurtiçinde yaşayan vatandaşlarımız için noterler aracılığıyla; yurtdışında yaşayanlar ise noter veya konsolosluklardan vekaletname çıkarabilirler.

Genel vekaletname çıkartılırken, vekaletnamede, “Ahzu kabz, sulh ve ibra, davadan ve temyizden feragat, feragati ve davayı kabul, birlikte ve ayrı ayrı vekaleti ifa, davayı ıslah, tevkil, teşrik” gibi yetkilerin bulunması/bulunmaması gerektiği yönündeki talebinizi notere bildirmelisiniz.

Boşanma vekaletnamesi için iki adet fotoğraf gerekmektedir. Boşanma, nafaka, tanıma ve tenfiz davaları için çıkartılacak vekaletnameler özel yetki ve fotoğraf içermelidir. Ayrıca boşanma ve nafaka davaları için çıkartılacak vekaletnameler iki nüsha çıkartılmalıdır.

Berlin

9. Yurt Dışından Vekaletname Nasıl Çıkartabiliriz?

Öncelikle www.konsolosluk.gov.tr web sayfasından online randevu alarak şahsen başvurmanız gerekmektedir. Vekalet veren Türk vatandaşı ise nüfus cüzdanı / kimlik kartı, mavi kartlı ise mavi kartı ile vekilin T.C. kimlik numarası ve özellikle tapuda işlem gerektiren yetkilerle, boşanma, evlat edinme, araç satış, banka döviz cinsi para çekme işlemleri gibi yetkiler içeren vekaletnameler için iki adet fotoğraf gerekmektedir. Satın alma dışındaki taşınmaz vekaletnameleri için tapu bilgilerinin de ibraz edilmesi gerekmektedir.

Şirket adına düzenlenecek vekaletnamelerde kimliği ispatlayıcı belgelerin yanı sıra, şirket adına imza atabileceğinize dair yönetim kurulu kararını gösteren imza sirküleri ve yetki belgelerinin asıllarını da ibraz etmeniz gerekmektedir.

Dizüstü bilgisayar yazma

7. Davamın Durumunu Nasıl Öğrenebilirim ?

UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla (vatandaş.uyap.gov.tr) adresinden e-devlet şifreniz ile  davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.

İLETİŞİM

Adres:Adalet Mah. Manas Bulvarı No:39 Folkart Towers B Kule Kat:34 İç Kapı No:3408

Bayraklı/İzmir

Tel: 0 232 400 21 26

Mobil:0 554 501 64 73

E-Posta: av.alaattinferhan@gmail.com

Çalışma Saatlerimiz:

Pazartesi-Cuma 09.00-18.00

Mesajınız için teşekkür ederiz.

Bizi Takip Edin!
  • Facebook
  • Instagram Sosyal Simge
  • LinkedIn Sosyal Simge
© Tüm Hakları Saklıdır.
bottom of page